Innhold

1.     Innledning

2.     Forutsetninger

3.     Arbeidsforholdet

3.1  Ansettelse

3.2  Konfidensialitet

3.3  Oppsigelse

3.4  Prøvetid

4.    Fravær

4.1  Sykefravær

4.2  Permisjoner

4.3  Permisjoner i forbindelse med fødsel eller adopsjon

4.4  Permisjon før og etter fødsel eller adopsjon

4.5  Foreldrepermisjon

5.     Ferie og feriepenger

6.     Arbeidstid og lønn

6.1  Avtalt arbeidstid

6.2  Staffers

6.3  Lønnsutbetaling

6.4  Tipsutbetaling

6.5  Overtid

6.6  Mertid

6.7  Røde dager

7.   Reglement og plikter

7.1  Varslingsrutine

7.2  Seksuell trakassering

7.3  Etiske retningslinjer (Code of conduct)

7.4  Gaver

7.5  Sosiale medier

7.6  Disiplinære handlinger

7.7  Kontaktliste

1. Innledning:

EIK Servering eier og drifter serveringssteder i Norge. På få år har vi vokst til å bli en av Norges største restaurant -og serveringsselskap. Gjennom administrativ trygghet og stabilitet gir vi serveringsstedene og deg som ansatt muligheten til å fokusere på det vi setter høyest: Fantastiske gjesteopplevelser.

Du som ansatt, med din kompetanse og dine egenskaper, er selskapets viktigste ressurs for å lykkes med å bli Norges beste restaurant konsern.

Vi skal sikre gode arbeidsplasser gjennom lønnsom utvikling, kvalitet i alle ledd, uten ulykker og skader på liv, helse og ytre miljø.

Et godt arbeidsmiljø er viktig for å yte vårt beste, og denne personalhåndboken beskriver vår personalpolitikk som skaper grunnlaget for et godt arbeidsmiljø. Personalhåndboken beskriver forholdet mellom deg som arbeidstaker, og selskapet som arbeidsgiver.

Den gir også̊ noen retningslinjer for forholdet mellom deg og dine kollegaer, og eksterne samarbeidspartnere.
Som arbeidstaker har du goder, rettigheter og plikter, og de viktigste av disse er beskrevet i denne personalhåndboken.

Vi er opptatt av god ruspolitikk, null toleranse for diskriminering, gode rutiner fore rett lønn og skape gode sosiale areaer for våre ansatte.  Eik Servering skal være plattformen for god utvikling av våre ansatte med mulighet til å jobbe i et spennende miljø hvor en sammen kan skape grunnlag for en god yrkeskarriere. 

 2.   Forutsetninger:

Personalhåndboken bygger på̊ arbeidsmiljøloven og arbeidstilsynets lover og regler.  Når ikke annet er nevnt, gjelder disse.
Lover og regler:
Alle ansatte skal ha tilgang til relevante regler gjennom EIK superstars. Dersom en er usikker i ulike situasjoner, kontakt næreste leder for råd og hjelp.

3.   Arbeidsforholdet

1.1  Ansettelse:
Arbeidstakere ansettes og evt. sies opp av daglig leder eller den som har fullmakt til dette.
Ved ansettelse inngår en ansettelseskontrakt og den ansatte skal få tilgang til denne håndboken.  

1.2  Konfidensialitet:
Alle ansatte signerer en taushetserklæring som en del av sin ansettelsesavtale

Dette på grunn av muligheten til å inneha eller erverve informasjon som er konfidensiell eller som er tenkt kun for internt bruk. Alle ansatte skal holde slik informasjon konfidensielt. Dersom det oppstår en situasjon der du er usikker på dine forpliktelser under som følge av denne policy, er det ditt ansvar å konsultere nærmeste leder. Unnlatelse av å overholde disse retningslinjene kan i ytterste konsekvens føre til disiplinærtiltak i henhold til Personalhåndboken.

3.3 Oppsigelse:
Oppsigelse skal gis skriftlig fra begge parter. Oppsigelsen fra bedriftens side skal leveres arbeidstakeren personlig eller sendes i rekommandert brev til den ansattes oppgitte adresse.

Oppsigelsestiden følger av Arbeidsmiljølovens bestemmelser, med mindre annet regulert i din kontrakt. Alle oppsigelsestider, etter prøvetidens utløp, gjelder fra den første i måneden etter at oppsigelsen er gitt. 

3.4 Prøvetid:
Alle ansatte har prøvetid, og denne følger av arbeidsmiljøloven og er regulert i din kontrakt. Dette gjelder også oppsigelsestid i prøvetid.

 4.   Fravær

Arbeidstaker har varslingsplikt ved fravær. Når fraværet er planlagt, som for eksempel ved permisjoner, må nærmeste leder informeres før fraværet inntreffer og må være avtalt i god tid.

For ikke planlagt fravær, som for eksempel sykefravær, må fraværet varsles så tidlig som mulig, og senest innen arbeidsdagens oppstart. Arbeidstaker skal varsle nærmeste overordnede pr telefon, det er ikke anledning til å varsle skriftlig.

4.1 Sykefravær  
Arbeidstakere har anledning til å benytte inntil 12 dagers egenmelding, og maks 4 dager av gangen, i løpet av 12 rullerende måneder.
Dersom den ansatte har brukt 4 egenmeldingsdager må det jobbes 16 dager før egenmelding kan benyttes igjen. Da vil fravær kreve legeerklæring fra første dag.
Dersom arbeidstaker er syk utover egenmeldingsperioden, må lege kontaktes for sykemelding. Det egenmeldte sykefraværet før sykemelding anses som brukte egenmeldingsdager.

Dersom arbeidsgiver har grunn til å tro at en arbeidstaker har feilaktig hevet sykepenger for egen eller barns sykdom, kan arbeidsgiver bestemme at i fremtidige tilfeller av fravær, må den ansatte ha legeerklæring fra første dag. Dersom arbeidsgiver ønsker å gjennomføre dette, må den ansatte varsles skriftlig om tap av egenmeldingsrett.

4.2 Lovfestet rett til permisjon
Arbeidsmiljølovens §12 beskriver tilfeller av lovfestet rett til permisjon.
Dette regulerer retten til permisjon, og er ulønnet.

4.3 Permisjon i forbindelse med fødsel eller adopsjon
I forbindelse med fødsel har far, medmor eller den som bistår mor under graviditeten rett til to uker permisjon.
Permisjonen er ikke lønnet, men arbeidstakere kan velge å ta ut foreldrepenger i denne perioden.

 4.4 Permisjon før og etter fødsel eller adopsjon
Arbeidstaker som er gravid har rett til betalt permisjon i forbindelse med svangerskapskontroll dersom slike undersøkelser ikke med rimelighet kan finne sted utenfor arbeidstiden, jf Arbeidsmiljølovens § 12-1. Det er ikke tilsvarende rett for far.

4.5 Foreldrepermisjon
Foreldrepermisjon ved fødsel gis etter gjeldende retningslinjer, våre selskaper forskutterer ikke foreldrepenger, og den enkelte må selv søke refusjon fra NAV.

 Avtale om uttak av foreldrepermisjon gjøres med nærmeste overordnede minimum 8 uker før uttak.

5.   Ferie og Feriepenger

Arbeidskontrakten regulerer hvor mange feriedager en ansatt har hvert år.
Ansatte som er eldre enn 60 år eller som fyller 60 år i løpet av ferieåret har rett til 5 dager ekstra ferie.
Ferieåret følger kalenderåret.

Arbeidstakeren har rett til sammenhengende 3 uker ferie mellom 1 juni og 30 september.
Uttak av ferie skal avklares med nærmeste leder så tidlig som mulig i året, og i god tid før ferien skal tas ut.

Selskaper med påske og julestengt vil i samråd med ansatte legge feriedager til disse periodene, i tillegg til resterende dager innenfor hovedferieperioden 1 juni og 30 september.

Hovedregel er at all ferie skal benyttes i løpet av kalenderåret, men arbeidsgiver og arbeidstaker kan ved skriftlig avtale overføre inntil 10 feriedager til neste ferie år, og inntil 10 dager forskuddsferie.  

Feriepenger utbetales på bakgrunn av feriepengegrunnlaget for året forut for ferieåret.
Feriepenger blir utbetalt på juni lønn.
Avbrudd av ferie avklares med nærmeste leder så raskt som mulig.

6.   Arbeidstid og lønn

6.1 Avtalt arbeidstid:

Antall timer pr måned reguleres i arbeidskontrakten, og er retningsgivende for mange skift/ timer du skal få tilbud om i løpet av en måned.
Det skal være til enhver tid løpende skiftplan for de neste 14 dagene tilgjengelig. Dette finnes i våre elektroniske personalsystem slik som Planday.

Det vil være anledning til å bytte vakter eller endre vaktplanen innenfor disse løpende 14 dagene dersom det er enighet mellom arbeidstaker og nærmeste leder om dette.

 

6.2 Staffers:
For de restaurantene som er med i Staffers samarbeidet er det anledning til å gå inn og ta ekstra skift på andre steder en du normalt jobber. Her avtales timelønnen i hvert enkelt tilfelle mellom tilbyder og ansatt.

I noen tilfeller vil det også være aktuelt at nærmeste leder ber ansatt om å ta skift på andre restauranter dersom driftsmessige forhold krever dette. Lønn for dette vil også avtales i hvert enkelt tilfelle.

6.3 Lønnsutbetaling:
Våre ansatte har en fast lønnsutbetalingsdag uavhengig om de er timelønnet eller fastlønnet.
Dersom det er gjort feil i utbetalingen i lønn, kan selskapet foreta de nødvendige justeringer i den neste utbetalingen etter at den ansatte har fått varsel om dette. Feil i utbetalingen i lønn må varsles så snart som mulig.
Lønnen utbetales etterskuddsvis, og første lønnsutbetaling er regulert i kontrakt.

 I lønnen kan det gjøres fratrekk for:

·      Lovbestemte skattetrekk, underholdsbidrag og medlemsavgift til folketrygden.

·      Fravær som etter gjeldende avtale ikke berettiger til lønn

6.4 Tipsutbetaling:

Arbeidsgiver tillater for tiden at det mottas tips fra gjester. Utbetalt tips er å anse som skattepliktig inntekt, og arbeidsgiver er pålagt å innberette og foreta forskuddstrekk i utbetalt tips. Arbeidstaker aksepterer dessuten at det før tipsutbetaling til arbeidstaker finner sted, gjøres fradrag for arbeidsgiveravgift, feriepenger og eventuelle pensjonsrettigheter.

Tips utbetaling beregnes etterskuddsvis og utbetales i påfølgende måned. 

6.5 Overtid:
Generell overtid:
Overtidsarbeid skal kun finne sted i den utstrekning som rasjonell drift gjør dette nødvendig, med de begrensningene som den til enhver tid gjeldende lovgivning medfører.
Overtid skal alltid avtales med nærmeste leder.
Overtid gjelder ved over 9 timers arbeid i løpet av 24 timer og 40 timer i løpet av 7 dager.
Generell sats for overtid er: 40%
Overtid beregnes ut ifra en gjennomsnittlig arbeidsuke på 40 timer.

Det er anledning til å jobbe inntil:
10 timer overtid i løpet av 7 dager
25 timer overtid i løpet av 25 sammenhengende dager
200 timer overtid i løpet av 52 uker. 

Overtidsreglement for ledere og ansatte med særlig selvstendig stilling.

Ansatte med ledende eller særlig selvstendig stilling er ikke overtidsbetalt, men er kompensert for dette i fastlønn.

6.6 Mertid:
En arbeidstaker som jobber mer enn avtalt arbeidstid, men som allikevel jobber innenfor grensene for den alminnelige arbeidstiden jobber mertid. 

 6.7 Røde dager:
Det gis 100% overtid dersom du jobber på 1. og 17. mai

7.   Reglement og plikter

 7.1 Varslings rutiner (Whistleblowing)
Eik har egen tilgjengelig varslingsrutine, et sammendrag av dette finner du her  
Uredelighet
I EIK skal vi ha en kultur for åpenhet og kommunikasjon i alle ledd i organisasjonen.
Dette er viktig for arbeidsmiljøet, men også for den enkeltes trivsel på jobben.

Alle ansatte har rett og i mange tilfeller plikt til å varsle om å rapportere om mislighold som oppstår i forbindelse med selskapets virksomhet. Vi oppfordrer alle våre ansatte til å rapportere sine bekymringer om ulovlig eller uetisk oppførsel som de blir oppmerksomme på i forhold til arbeidet sitt.
Vi har implementert denne varslingspolicyen for å sikre at ansatte kan uttrykke sine bekymringer på en ansvarlig og effektiv måte internt. Policyen skal også sikre en trygg og forsvarlig håndtering av varslingsmeldinger ved Eik.
Ansatte oppfordres til å rapportere sine bekymringer om brudd på lover og forskrifter, Eiks skriftlige retningslinjer og prosedyrer, eller andre etiske standarder som er allment anerkjent i samfunnet, for eksempel
·      Fare for liv og helse
·      Fare for miljøet
·      Korrupsjon eller annen finansiell kriminalitet. 
·      Misbruk av myndighet
·      Uforsvarlig arbeidsmiljø, inkludert trakassering, menneske- og arbeidsrettighetsbrudd 
·      Brudd på personopplysningsregelverket. 
Forhold som kun gjelder den ansattes eget ansettelsesforhold til bedriften, vil som hovedregel ikke anses som mislighold etter loven med mindre det ellers faller inn under ovennevnte beskrivelser. Slike saker vil ikke bli håndtert i samsvar med denne policyen og bør tas opp med din leder
Rettigheter og plikter
Ansatte har en juridisk rett til å rapportere om slik ulovlig aktivitet eller forseelse som beskrevet ovenfor i forhold til selskapets virksomhet iht Arbeidsmiljølovens Kapittel 2

Arbeidstaker har også en juridisk plikt til å melde fra dersom de får kjennskap til trakassering eller diskriminering på arbeidsplassen, eller forhold som kan sette liv eller helse i fare som arbeidstakeren ikke selv kan rette, jfr. Arbeidsmiljølovens § 2-3 
 Konfidensialitet
Alle varslingsmeldinger gjort i Eik vil bli behandlet konfidensielt. Dette betyr at:
·      Varslerens identitet skal avsløres strengt etter behov for å vite, kun til de som mottar og håndterer rapporten. Enhver som mottar og håndterer rapporten skal holde varslerens identitet konfidensiell i den grad det er mulig og tillatt ved lov.
·      Håndteringen av rapporten er konfidensiell, og informasjon om innholdet i rapporten blir kun utlevert til personer som er strengt nødvendig å vite. At det er foretatt melding, hva meldingen gjelder og at den etterforskes, kan formidles til organisasjonen, myndigheter, media eller andre dersom det anses nødvendig
Hvordan varsle:
Enhver varslingsrapport skal gjøres på en ansvarlig måte i samsvar med denne policyen, uansett årsak til rapporten. Rapporter kan gjøres muntlig eller skriftlig
Rapportering skal som hovedregel skje internt i bedriften og primært til din linjeleder. Hvis dette ikke er mulig eller hensiktsmessig (f.eks. fordi saken angår din leder), kan du rapportere til EIKs CEO. Meldinger kan også gis til selskapets tillitsvalgte, eller gjennom advokat for den ansattes regning. Hvis du ikke får noe passende svar eller ikke føler deg komfortabel med å rapportere saken til noen av de nevnte personene, kan du rapportere til lederen av EIKs styre.
Varsling skal meldes inn på ma@eikservering.no. 
Ansatte kan også alltid rapportere til offentlige myndigheter. 
Utlevering til media eller offentligheten for øvrig er ikke akseptabelt, med mindre arbeidstakeren er i god tro med hensyn til innholdet i rapporten, meldingen gjelder misligheter som har allmenn interesse og den ansatte har forsøkt intern rapportering først eller har grunn til å tro at intern rapportering ikke vil være hensiktsmessig.
7.2 Seksuell trakassering
Eik har en egne retningslinjer for å motvirke seksuell trakassering, og et utdrag av dette finner du her. Hos Eik er vi forpliktet til å tilby et trygt miljø for alle våre ansatte fritt for diskriminering i noen form og fra trakassering på jobb, inkludert seksuell trakassering. 
Eik har null-tolleransepolitikk for alle former for seksuell trakassering på arbeidsplassen fra ansatte, kunder og gjester. 
Eik vil behandle alle hendelser seriøst og umiddelbart etterforske alle anklager om seksuell trakassering. Alle varsler om seksuell trakassering vil bli tatt på alvor og behandlet med respekt og fortrolighet.  
Alle, inkludert ansatte, kunder, gjester eller besøkende som seksuelt trakasserer en annen vil bli irettesatt. Ansatte som blir funnet å ha trakassert en annen seksuelt vil møte disiplinære tiltak, og til og inkludert oppsigelse fra ansettelsen. 
Seksuelle overgrep vil alltid bli politianmeldt.  
Eik forventer at de ansatte sier ifra når disse reglene brytes. Rapporter skal leveres og behandles i henhold til Eiks varslingspolicy. Dersom en ansatt opplever ubehagelige situasjoner med en gjest, kollega eller andre, skal nærmeste leder bli varslet så raskt som mulig. Lederne har en aktiv plikt til å handle når de blir informert om brudd på denne retningslinjen, og skal umiddelbart beskytte den ansatte. 
Eksempler på trakassering og seksuell trakassering
Fysisk:
·      Uvelkommen fysisk kontakt inkludert klapping, klypning, styrking, kyssing, klem og kjærlig eller upassende berøring. 
·      Fysisk vold, inkludert seksuelle overgrep
·      Bruk av jobbrelaterte trusler eller belønninger for å be om seksuelle tjenester. 
Verbalt: 
·      Kommentarer til en kollegas kropp eller utseende, alder, privatliv osv. 
·      Negative eller seksualiserte kallenavn
·      Seksuelle kommentarer, historier, og vitser
·      Seksuelle tilnærminger 
·      Gjentatte og uønskede sosiale invitasjoner til dater eller fysisk intimitet. 
·      Fornærmelser basert på arbeiderens kjønn
·      Nedlatende bemerkninger
·      Sending av nakenbilder og pornografisk materiale. 
7.3 Etiske retningslinjer 
Eik har en egne etiske retningslinjer og et sammendrag av dette finner du her.
Eik er forpliktet til og forventer høyeste etiske standard og integritet fra alle våre ansatte, tilknyttede selskaper og datterselskaper. 
Formålet med disse etiske retningslinjene er å beskrive kravene til ansvarlig etisk adferd og forretningspraksis i Eik. Forpliktelsene til etisk oppførsel er viktig for oss ansatte, gjester/kunder, forretningspartnere, leverandører og det generelle samfunnet som helhetlig bidrar til å opprettholde den gjensidige respekten og tilliten som er viktig for å drive en vellykket bedrift. 
Eik oppfordrer til rapportering av brudd på lover og forskrifter, disse etiske retningslinjene eller andre underliggende retningslinjer. 
Rapportering gir selskapet en mulighet til å rette opp problemer og hindre at problemene vokser. 
Disse retningslinjene gjelder i Eik og dets datterselskaper- alle ansatte, ledere og medlemmer av styret.  
Etiske prinsipper
Eik skal ivareta et arbeidsmiljø som er preget av åpenhet, kommunikasjon og respekt for individet. 
Vi anerkjenner organisasjonsfriheten. Rettferdig ansettelsespraksis som følger av normer, lover eller lokale retningslinjer som er juridisk bindende for Eik skal være grunnleggende standard i alle Eik- enheter. 
Ingen diskriminering, trakassering, eller mobbing tolereres. Mangfold, og en balansert arbeidsstyrke når det gjelder kjønn, er anerkjent som en styrke og en fordel. Eik har nulltoleranse mot seksuell trakassering på arbeidsplassen. Eiks policy og retningslinje for håndtering av hendelser med seksuell trakassering på arbeidsplassen er videre beskrevet i Eiks policy for å forhindre seksuell trakassering på arbeidsplassen. 
Helse, miljø og sikkerhet er svært viktig for Eik og skal sikre en trygg og tilfredsstillende arbeidsplass. Eik skal ikke drive med eller støtte noen form for tvangs- eller barnearbeid. 
Alle ansatte har en plikt til å behandle Eiks eiendom med aktsomhet. Skade eller tap som følge av grov uaktsomhet kan føre til erstatningskrav. 
Det er forbudt å være beruset mens du jobber eller på arbeidsplassen, ei heller innta rusmidler under arbeidstiden. CEO kan i særskilte tilfeller gi fritak for alkoholkonsum i forbindelse med representasjon, eller sosiale arrangementer i Eik, eller under tilsvarende forhold. 
7.4 Gaver  
Det å motta eller gi gaver kan utgjøre, eller oppfattes å utgjøre, en utilbørlig fordel. Det å motta gaver eller andre fordeler kan misbrukes i bestikkelsesformål. 
 Selskapets policy på gaver og representasjon er som følger: 
a)     Gaver og representasjon skal alltid gis, tilbys eller tas imot i en transparent måte og i en profesjonell kontekst.
b)    Det er ikke anledning til å gi gaver eller representasjon til offentlige ansatte. 
c)     Gaver eller representasjon skal aldri tilbys eller gis til personer som utøver myndighet eller kan påvirke beslutninger, i en anbuds- eller kontraktsforhandling som selskapet er involvert i 
d)    Gaver eller representasjon må aldri være ekstravagant og bør være i samsvar med vanlig forretningspraksis. 
e)     Kontanter eller tilsvarende skal aldri tilbys, gis eller mottas. 
f)     Du må aldri donere gaver eller andre fordeler på vegne av selskapet (eller dets medarbeidere).
g)    En gave kan tilbys, eller mottas i forhold til ansatte når den er i tråd med overnevnte krav, den må være moderat og ikke overstige en verdi på 1000 kr. 
h)    Representasjon kan tilbys eller mottas i forhold til ansatte når det er i tråd med overnevnte krav, og den har en riktig forretningskontekst. Summen kan ikke overstige en verdi på 2000 kr. 
i)      Dersom du mottar eller blir oppmerksom på at du vil bli tilbudt en gave eller representasjon som ikke er i henhold til kravene nevnt ovenfor, skal din nærmeste overordnede informeres, og skal avgjøre om aksept av en slik gave eller representasjon kan påvirke din upartiskhet og dersom om det kan godtas/beholdes eller avslås. Ved tvil skal overordnede rådføre seg med CEO. 
j)      Alle utgifter må regnskapsføres i samsvar med gjeldende lover og interne retningslinjer. Du er ansvarlig for å rapportere eventuelle gaver eller fordeler mottatt fra tredjeparter til skattemyndighetene og/eller andre offentlige myndigheter i samsvar med gjeldende lover og regler til enhver tid. 
7.5  Sosiale medier
Det du publiserer er ditt ansvar, men når du publiserer på vegne av et av selskapene i Eik reflekterer dette oss som bedrift. Å publisere noe fra arbeidsplassen er ikke en rett, men en mulighet. Legg derfor omtanke i det du velger å publisere, og publiser i henhold til de retningslinjer og gitte lover som kan påvirke oss som selskap, for eksempel alkoholloven. 
Vær fornuftig og legg omtanke i hva du evt. publiserer fra arbeidsplassen. Vær nøye med å ikke bryte taushetsplikten og konfidensiell informasjon. 
Husk å be om tillatelse før du publiserer både fra gjester, kollegaer og samarbeidspartnere.  
7.6 Disiplinære handlinger
Unnlatelse fra å handle i samsvar med retningslinjene for oppførsel og etiske retningslinjer kan føre til disiplinære handlinger. Slik svikt inkluderer brudd eller hjelpe andre til brudd på retningslinjene. Dette gjelder også om en bevisst unnlater å rapportere brudd, eller straffe noen som har meldt fra om brudd på de etiske retningslinjene. 
Disiplinære handlinger kan omfatte muntlig advarsel, skriftlig irettesettelse, suspensjon, eller oppsigelse, og i noen tilfeller henvisning til straffeforfølgelse. 
7.7 Kontaktliste
Maria Aas Eng      CEO/ Adm direktør                             ma@eikservering.no
Espen Jakobsen     CHRO / HR direktør                            ej@eikservering.no